Stenpartiet

Mitt i Göteborg, i Trädgårdsföreningen intill Rosariet, finns en hortikulturell sevärdhet: Stenpartiet, en lummig  trädgård med gångar, vackra och ovanliga träd och en damm. Där odlar vi rara växter av alla slag. Missa inte det.

/stenpartiet-gangen.pngStenpartiet vårdas av TAG-medlemmar genom frivilligt arbete. Området representerar vår förening och är en del av vårt ansikte utåt. Att det kallas Stenpartiet beror på att det anlades som ett sådant på 1930-talet. Numera är det snarare ett woodland och innehåller många ovanliga träd och en damm. Där finns många lökväxter på våren, azaleor och rododendron och flera andra buskar.

Växternas namn och plats finns i Stenpartiets växtlista.

Stenpartigänget - onsdagar kl 18

Varje onsdagskväll kl 18.00 från mitten av april till mitten av september träffas vi i Stenpartiet. Vi arbetar ca 2 timmar och avslutar med att prata trädgård över en fika. Under juli månad görs uppehåll.

Genom att hjälpa till som volontär i Stenpartiet stödjer du vår förening men vi ger också alla göteborgare och turister något vackert att titta på. Att vara med i stenpartigänget är ett utmärkt sätt att lära sig mer om växter och odling.

Säsongsavslutning i Stenpartiet 2013-10-06

Stenpartiet 2013-06-20

Stenpartiet förr

Ur GP 1991-10-13
Läs Allan Fredrikssons artikel 

Stenpartiet 1987

Stenpartiets växtlista

Växter lever sina egna liv. De är svåra att hålla reda på. De torkar, fryser och flyttar runt till oväntade ställen, ibland av egen kraft, ibland får de hjälp och ibland är de bara borta.

Trots detta publicerar vi nu i alla fall vår originalskiss över Stenpartiets växter.

Stenpartiets växtlista är en översikt av Stenpartiet med områdena A-G och två listor med växtnamn, svenska och vetenskapliga. Den ena listan är sorterad efter översiktens platsordning. Den andra listan är sorterad efter växternas vetenskapliga namn. På översikten är några nummer inringade. De markerar lite större träd/växter och är tänkta som riktmärken. Genom att kombinera växtnamn och plats kan du identifiera växterna. Här under finns också en kort instruktion (Gör så här …) och Tips för att underlätta användningen.

Vi hoppas att Stenpartiets växtlista blir till glädje och nytta.

Lycka till!

Klicka på bilden för att öppna översikten som pdf.

Växtlistan.pdf

Växtlistan i bokstavsordning.pdf

Gör så här … 
… om du blir nyfiken på ett träd i Stenpartiet: På Översikten hittar du trädet i område A med nummer 21.
I Växtlistan finns A21 och trädets svenska och vetenskapliga namn: tulpanträd/Liriodendron tulipifera.

… om du t.ex. vill hitta alla lönnar/Acer/ i Stenpartiet: Använd växtlistan som är sorterad i bokstavsordning.
Acer/lönn/ har många platsnummer t. ex: C5, C4, B133, E40, G14, B18. Översikten visar var i Stenpartiet de växer.

Tips
Översikten och Växtlistorna öppnas i nya fönster. Växla mellan fönstren för att hitta plats och namn. Använd datorns funktioner sök (ctrl f) och zoom (ctrl +) för att hitta i materialet.

Vi samarbetar med Studiefrämjandet.

/studieframjandet-logo-orginal.jpg