Här finns allt möjligt som kanske kan vara nyttigt.
Allra först en lovprisning av vår program-sida (=första sidan),
sedan lite om onödiga mellanrum.
Därefter att ändra e-post-adresser . . . .
. . . . och bilder som länkar.
Tips: Länken #top leder alltid till sidans topp. Bra att ha om man har en lång text.
Och till sist lite bara för skojs skull.
Många möjligheter med Program
Program, webbens första sida, har en annorlunda utformning än övriga sidor och det är värt att sätta sig in i hur den fungerar.
Fördelar: |
Nackdelar: |
Programsidan består av blogginlägg, som kan visas både i kort och lång form. Nya inlägg sker via Blogg.
Ordningen mellan inläggen styrs med publiceringsdatum, längst ner till höger i redigeringsfönstret. Med ett fiffigt datum kan man t.o.m. dölja ett inlägg.
Ändra/uppdatera ett inlägg är lätt. Bara ett litet tryck på titeln och en begäran om redigering.
Tänk på att många idag har smarta mobiler och att både tabeller och bilder kan vara knepiga att visa i mobilen.
Förslag på användning:
Kalender: Datum i titeln
Anslagstavla: Aktiviteten i titeln, t ex Öppna trädgårdar, Resor osv
Aktuellt: Nyheten i titeln, t. ex. Frölistan, Årsmötet, osv
Varför inte kombinera förslagen? Börja med Aktuellt och sedan en Kalender.
Det finns säkert mycket, mycket mer och det är aldrig försent att börja använda blogginläggen. Låt fantasin råda!
Onödiga mellanrum
När man redigerar verkar händer det ibland att texten börjar "flyta omking". Det beror på att det smugit sig in mellanslag och extra mellanrum mellan stycken. Här beskriver jag hur man kan ta bort dom. Först ett exempel på en sådan text.
Här nedanför är alltså flera "tomma rader".
Allra längst fram, i detta stycke, ligger ett onödigt melllanrum/mellanslag/blanktecken. Dessutom kommer här snart för många mellanslag mellan ord.Och ett glömt mellanslag efter en punkt. Jag skriver denna långa,pratiga förklaring för att få en lång text med radbyte så att onödiga och glömda mellanslag ska synas. Ibland råkar det också bli ett mellanslag före punkten .
Det syns så tydligt i texten, fast man knappast märker när man sitter och skriver, men det ger ett slarvigt intryck och påverkar läsbarheten. I stycket här ovan finns alltså sex sådana "slarviga" ställen: två överhoppade och fyra onödiga mellanrum.
Allt är lätt justerat i redigeringsläge: Skriv in mellanslaget där det fattas och radera (ställ pekaren bakom och backa) där det behövs. Hjälper inte det: den tomma raden ligger kvar ändå. Kolla i HTML-läge. Där kan ligga <p> </p>. Det ligger ibland kvar och skräpar när man har ändrat fram och tillbaka i texten och det är alltså bara att ta bort: Radera/spara - klart!
Om det ändå inte hjälper och allt bara blir allt rörigare och inget blir som man tänkt sig, då är det faktiskt allra enklast att "börja om", dvs radera och skriva in allt igen. Att hålla på och rätta och rätta ställer bara till det.
Ändring av e-postadress
OBS! Tänk på att ändring av e-postadress måste göras via Infoga/redigera Länk i Sidredigerarens menyrad, så att både text och länk ändras. Kolla att det blev rätt, antingen genom att trycka på e-postadressen och se om det blev rätt eller dra pekaren över adressen, då brukar länken visas någonstans på skärmen, t.ex. nere till vänster.
Bilder kan bli länkar
Kolla vår sida Aktiviteter. Bilder med text "inbakad" och med önskad länk. Texten och ordlängd styr. Se exemplet nedan.
Här är 6st färdiga (precis samma bild, men sex st!) bilder med "inbakad" text, och ännu inga länkar. Nu är det texten det gäller.
Hur många tecken behöver jag?
Hur många bokstäver får plats i texten?
Hur ser det ut i mobilen?
Bilderna i rad, med ett (1) mellanslag mellan. Varje bild fick storlek 170x170 o "ram=5" (Det blir ingen ram, bara luft över och under.) och till sist ge varje bild rätt länk.
Glöm inte att testa i mobil-läge! Kan jag läsa texten där?
Här ett ett annat exempel:
Tabell, 2 x 2, med Bredd=60%. Det blev också bra! Och värt att prova! Här är också en länk på första bilden också. Kolla nere till vänster när pekaren är mitt över bilden. Där ser man vart länken leder. Enkelt sätt att kolla!
För skojs skull:
Det går att lägga in ljud.
Dagens dikt 7 febr i SR, Jan Wagner, Självporträtt Med Bisvärm
- Kärs - kirskål
Hittade filen på Sveriges Radio, mailade den till mig själv, så att den blev en bilaga, som jag kunde lagra i min dator. Så redigerade jag den i ett ljudprogram (Audacity - första ggn jag använde det ) och sparade filen som en wav-fil, ett enkelt ljud-format, som jag till sist laddade upp och la in här på sidan. Voila!
Puh, många steg, men det funkade.