Resereportage

Jyllandsresan 4-6 juni 2013

Av: Kristina Landahl
Bilder: Margareta & Ulf Thorssell (klicka för att förstora)

I strålande førsommarväder steg vi på färjan i Göteborg. Vädret var det bästa tänkbara för en trädgårdsresa, lagom varmt med sol hela tiden.

Resans första stopp var Heides Planteskole i Thisted. Ole Heide berättade med stor inlevelse om plantskolan som gått i arv i flera generationer. En av plantskolans specialiteer är syrener. Idag finns 400 olika sorter till försäljning. Vi var många som köpte en helt underbar dubbel, vitrosa syren, ’Beauty of Moscow’.

Tyvärr blev vårt besök alldeles för kort. Men ytterligare ett besök skulle hinnas med, nämligen hos Karl Kristensen och hans fru De hade en ganska liten trädgård men rik på godbitar som bl.a. Trillium, Cypripedium, Hepatica och Paeonia men också en stor samling av träd som är sällsynta i våra svenska trädgårdar. Äver här kunde vi handla fina plantor att ta med hem.

Därefter gick färden direkt till Kolding och middag på hotellet.

Den 5 juni, på Danmarks nationaldag, är det varje år en stor växtmarknad i den Geografiske Have i Kolding. Anläggningen anlades 1917 av plantskoleägaren Aksel Olsen som ville visa alla nya, sällsynta växter som införts till Danmark, planterade efter den geografiska härkomsten. Nästan hela dagen tillbringades på marknaden. Här fanns allt och det var lätt att göra av med hela reskassan.

Efter marknaden öppnade Hans Hansen och hans fru sin trädgård speciellt för oss. En trädgård med mer än 1.000 namngivna hostasorter bl.a. Men så är också Hans Hansen ordförande i danska hostasällskapet! Besöken hemresedagen började i Inger Sørensens villaträdgård. En plantsamlarträdgård med sten- och surjordsbäddar, stentråg, Rhododendron, Trillium, Cypripedium mm mm.

En dröm för en trädgårdsnörd!

Därefter gick bussen till Holger och Kristiane Markusson. Också de hade en villaträdgård. Ympade, små träd och buskar fann många köpare här.

Den medhavda lunchen åt vi i Linda Glerups och Finn Bertelsens stora, kinainspirerade landbohave. Inge och Preben Andersens woodlandträdgård var den sista trädgården vi besökte på vår resa. Här blommade näsduksträd och Meconopsis i olika blå nyanser, Cypripedium och Trillium bl.a. På den vackra innergården slog man sig gärna ner för att njuta av stillheten.

Väl hemma igen börjar arbetet med att få alla växter i jorden och glädjen att ha fått med sig en liten bit av det yndiga landet.

Adresser till trädgårdar vi besökte:

Heides Planteskole, Simons Bakke 122, DK-7700 Thisted
E-post: heidesplanteskole@mail.tele.dk
www.heidesplanteskole.dk
Karl Kristensen, Engkaerbro, Stagstrup, DK-7752 Snedsted
E-post: eng4@kalle-k.dk
www.kalle-k.dk
Hans Hansen, Hafdrupvej 10, DK-6580 Vamdrup
E-post: info@hostadanmark.dk
www.hostadanmark.dk
Inger Søresen, Tranevej 26, DK-7200 Grindsted.
E-post: ingershave@live.dk
www.trilliumhaven.dk
Kristiane och Holger Markusson, Bøgevang 27, DK-8740 Braedstrup
E-post: khwm@sol.dk
Linda Glerup och Finn Bertelsen, Fragtrupvej 47, DK-9640 Farsø
E-post: finnbert@mail.dk
Inge och Preben Andersen, Myrhøjvej 12, Strandby DK-9640 Farsø
E-post: preben.an@hotmail.com